diumenge, 29 de gener del 2012

Troballa d'en Josep Murlà, cartes de la segona guerra mundial



En Josep Murlà, soci i company de l’Associació Filatèlica i de Col·leccionisme de Sant Feliu de Guíxols, va trobar i adquirir, en una subhasta a la xarxa l’any 2009, un seguit de 762 cartes i fotografies. Aquestes foren enviades pel soldat francès Fernand Mathieu a la seva muller Edith en el decurs de la 2ª Guerra Mundial, primer des del front a Alsàcia i posteriorment  des dels  camp de presoners de guerra, els Stalag VI-A (a la ciutat de Hemer, Renània del Nord-Westfalia) i VI-D (Dortmund) fins al poblet de Charroux, del departament francès d’Allier, (Auvèrnia), al bell mig de França. En Fernand va ser fet presoner pels alemanys el 22 de juny de 1940, a la ciutat de Gérardmer, departament dels Vosges, a França, i va estar internat als camps de presoners esmentats fins al seu alliberament, el 24 de maig de 1945.
En Josep Murlà, porta dos anys de treballs per a poder classificar, catalogar, escanejar i traduir totes aquestes  cartes. Aquesta feina el va portar fins i tot a desplaçar-se a la petita ciutat de Charroux, que compta amb pocs més de 350 habitants a la recerca de més informació. Allà va poder visitar la tomba d’en Fernand, que morí l'any 1967 i la de la  seva dona  Edith, que va morir l'any 2009, sense descendència. La rebuda de la gent del  poble envers en Josep va ser rellevant, doncs li han pogut aconseguir les partides de naixement, casament i defunció del matrimoni, així com les llistes de presoners capturades als alemanys on hi apareix Fernand Mathieu.

Degut a l’interès i col. col·laboració rebuda de  la gent de Charroux  i en especial del fundador i director del museu d'història local, en Josep Murlà ha proposat al poble de cedir la col·lecció per a la seva exposició permanent, per tal de  complir amb el que els francesos anomenen "devoir de mémoire" i evitar que el sacrifici de Fernand i Edith Mathieu caigui en l'oblit.
Com podem veure aquestes cartes porten diferents mata segells. Observem també que cap de les cartes porta segell, com era habitual en els camps d’internament de presoners de guerra.

Podem veure mata segells tipus datador de Charoux, el 1939, cap al front amb mata segells conforme la carta estava revisada per la censura militar.

També podem veure mata segells amb la paraula “kriegsgefangenenpost” que vol dir correu de presoners de guerra

Mata segells tipus datador de Ginebra, expedit per la Creu Roja el 1.940

Matasegells tipus datador del 1.942, del camp de presoners de Hemer, amb el mata segells “Geprüft Stalag VI/A 19”, que era conforme la carta havia estat revisada, o literalment aprobada al camp Stalag VI/A a la secció de revisió 19. També podem veure en vermell el mata segells “Unbefektes Gebiet” que vol dir zona no ocupada, és algun altrs tipus de control de sortida, donant la seva autorització.

Molt interessant tota la col·lecció. Mirarem de penjar-la al blog més endavant.
Felicitats Josep, molt bon treball

dimecres, 18 de gener del 2012

Nova entrada a l'apartat de LES NOSTRES COL.LECCIONS



Acabem de penjar a l’apartat “LES NOSTRES COL•LECCIONS” la col•lecció de l’Amado Sàbat, 6 cuartos rosa Edifil nº 17 de Isabel II emissió de 1853.
És una col•lecció d'un dels nostres socis, presentada a diferents EXFILCATS i a la nacional de Madrid EXFILNA 2010, on li varen concedir  una medalla de plata gran.
Ës un elaborat estudi del 6 cuartos rosa de 1853, on primer es presenta un calendari d'un mes sencer  des del dia 1 al 31 amb la curiositat afegida de que totes són cartes circulades de Sevilla a Osuna. Cal destacar a la pàgina 6 un mata segells de reixeta oval en color blau.
A continuació trobem un estudi del datador i/o mata segells del Tipus Baeza . El calendari està acabat, però l'estudi d'aquest datador està  en fase d'elaboració. Se'ns exposen 32 administracions postals i se’n coneixen 512. Cal destacar a la pàgina 46 un Baeza de Madrid en negre i a la pàgina 51 un Baeza del primer dia de circulació.
Per acabar la col•lecció trobem un estudi d’errades d’impressió, que  al igual que el dels Baezas està en fase d' elaboració. Cal destacar  a la pàgina 65, un grup de 4 segells mata segellats a mà, a la pàgina 79 un mata segells de Galicia en negre i a la pàgina 71 un mata segells de reixeta oval en vermell.